Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magda Moderator

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 13:51 Temat postu: Celibat |
|
|
Co sądzicie o celibacie wśród księży ? Czy Waszym zdaniem powinien nadal obowiązywać czy tez zostać zniesiony ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 13:51 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Anja Nowicjusz

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 13:58 Temat postu: |
|
|
Mam bardzo mieszane uczucie. Bo z jednej strony uważam, że celibat powinien byc zniesiony,ale z drugiej od księży wymaga się czegoś więcej, powinni być od nas lepsi, słuzyć za wzór, a kiedy będą mieć rodzine, to z kapłaństwa może sie zrobić nie powołanie, a zwykły zawód który będzie po to żeby utzrymać rodzine. Nie wiem..choć przecież to się już sprawdza...chyab jednak wolałabym żeby zniesiono... _________________ "Trzeba szanować wiarę drugiego człowieka, ale tylko w takim samym sensie i
stopniu, w jakim szanujemy jego teorię, że jego żona jest piękna, a dzieci
inteligentne".
H. L. Mencken |
|
Powrót do góry |
|
 |
Katarina SiteAdmin

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 21:48 Temat postu: |
|
|
Ja uważam, że celibat powinni znieść. Nie byłoby afer, a przecież księża to też ludzie i mają potrzeby. Nie wierzę, że można tak o nie uprawiać seksu.... _________________ Wenn meine Seele grau ist, nichts macht mehr Sinn... |
|
Powrót do góry |
|
 |
maharet Nowicjusz

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 10:36 Temat postu: |
|
|
Ja też twierdzę, że powinno się znieśc celibat. Ksiądz to też człowiek i też ma ludzkie potrzeby. Taki ksiądz jakby miał rodzinę barziej by rozumiał problemy swoich parafian. Rozmawiałam kiedyś z grupą Uraińców, którzy mają białe duchowieństwo zachowujące celibat i zwykłe bez celibatu. Z tego co mówili o wiele łatwiej jest im rozmawiać z tymi drugimi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gadula Nowicjusz

|
Wysłany: Pią Maj 22, 2015 11:19 Temat postu: |
|
|
Powinni znieść celibat ale prędzej czy później i tak się to wydarzy. Ale z drugiej strony to księża są strasznie zabiegani. Zazwyczaj mają bardzo dużo obowiązków. I to by skutkowało tym, że by zaniedbywali kogoś. Albo wiernych albo rodziny. _________________ Uwielbiam rozmawiać. To taka moja potrzeba dialogu, która w zasadzie jest ze mną od zawsze... |
|
Powrót do góry |
|
 |
RozbickaMM Nowicjusz

|
Wysłany: Pon Lip 20, 2015 09:54 Temat postu: |
|
|
Ludzie źle postrzegają celibat. Celibat nie jest zakazem współżycia seksualnego, a zakazem wstąpienia w związek małżeński. Księża oficjalnie nie mogą być żonaci, ale ze współżycia z nieoficjalna partnerką mogą się wyspowiadać i otrzymają rozgrzeszenie. Celibat, to wymysł kościoła w bodajże XIIw. _________________ http://www.klaczak.com.pl/oferta/drzwi/skladane |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mlenax Nowicjusz

|
Wysłany: Czw Lut 18, 2016 15:54 Temat postu: |
|
|
Ktoś w tych czasach żyje jeszcze w celibacie? Przecież nawet księża nie żyją. _________________ http://www.eurogielda.com.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
falbanka Nowicjusz

|
Wysłany: Pią Mar 04, 2016 13:39 Temat postu: |
|
|
Mlenax napisał: | Ktoś w tych czasach żyje jeszcze w celibacie? Przecież nawet księża nie żyją. |
Dokładnie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Grisza_Gagarin Nowicjusz

|
Wysłany: Pią Kwi 01, 2016 10:29 Temat postu: |
|
|
i po co ten udawany celibat? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mira Nowicjusz

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2016 10:09 Temat postu: |
|
|
Mnie się wydaje że powinni go znieść bo księża to też ludzie.. to z jednej strony a z drugiej jak ktoś wyżej powiedział, powinni służyć za wzór. _________________ pożyczki dla studentów |
|
Powrót do góry |
|
 |
ela.paluszek Nieźle się stara

|
Wysłany: Sro Paź 26, 2016 13:40 Temat postu: |
|
|
Co was obchodzi celibat księży? Żadna z was księdzem nie będzie. Zresztą przecież księdzem nie zostaje się z przymusu, a z własnej woli, znając tego wszelkie konsekwencje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
miamaia Nowicjusz

|
Wysłany: Czw Lut 08, 2018 11:16 Temat postu: |
|
|
Też mam mieszane uczucia. Sens celibatu jest ok bo chodzi o to żeby kapłan poświęcał sie służbie Bogu i ludziom a rodzina nie zajmowala mu czasu i jeżeli kapłan jest z powołania to ma to sens bo on odwiedza parafian, pomaga im, dba o kościół i tak dalej. No ale że są teraz nieraz księża jacy są no to... Tylko czy zniesienie celibatu będzie rozwiązaniem problemu to nie jestem taka pewna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
antek44 Nowicjusz

|
Wysłany: Nie Wrz 23, 2018 09:22 Temat postu: |
|
|
Jakbym był papieżem to bym zniósł to.Wtedy to było by normalne jak księdza mają dzieci i mieszkają się z nimi. _________________ metaloplastyka.eu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Wrz 23, 2018 09:22 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |